Mis je de sociale contacten op het werk? Zit je nu te veel alleen thuis? Begin je meer te piekeren en krijg je last van somberheid? Ontdek wat je zelf kunt doen om stappen te zetten om jouw situatie te verbeteren.

Thuiswerken blijft

Sinds de corona crisis wordt er heel veel thuis gewerkt. De verwachting is dat ook ná de crisis bedrijven dit blijven stimuleren, zeker omdat nu blijkt dat het een mooie kostenbesparing oplevert. Dat is niet voor iedereen een feest. Want voor veel mensen vervalt voor een groot deel de belangrijke sociale functie die werk voor hen heeft. De praatjes bij de koffie-automaat, een grapje tussendoor, even een korte hulpvraag stellen aan je collega of je verhaal kwijt kunnen na een gesprek met een lastige klant. Dit vraagt aandacht van de werkgever én van jezelf als je last krijgt van het gemis van de sociale contacten op je werk.

Thuiswerken kan eenzaam zijn

Natuurlijk zijn er mensen die het heerlijk vinden om thuis te werken. Echter dat geldt niet voor iedereen! Soms zijn de omstandigheden thuis niet ideaal, de thuissituatie is bijvoorbeeld niet stabiel. Het wordt lastig om privé en werk goed te scheiden. Daarnaast zijn er veel alleenstaanden die de sociale contacten van het werk gewoon nodig hebben. Daarbij zijn er ook nog zorgen waar mensen mee kunnen zitten. Onzekerheden bijvoorbeeld over het behoud van werk, familie omstandigheden en financiële zorgen. Door de beperkingen in sociaal contact kan eenzaamheid, piekeren en/of depressiviteit op de loer liggen.

Ben jij iemand die zich door het vele thuiswerken eenzaam begint te voelen of op een andere manier hier last van begint te krijgen? Dan is het van belang een eerste stap te zetten om jouw situatie te verbeteren.

Aandacht voor jezelf

Dat begint met eerst aandacht aan jezelf te besteden. Aandacht aan je binnenwereld. Dat kun je leren – door te oefenen. Je leert en oefent om je bewust te worden van je gedachten, emoties en onderliggende behoeftes. Onze gedachtes kunnen onbewust ons gevoel en gedrag bepalen. In tijden van stress zijn er vaak repeterende “negatieve” gedachten, met als gevolg negatieve gevoelens van bijvoorbeeld angst en voor je het weet gaat dat je leven bepalen.

Er kunnen nu bijvoorbeeld gedachten zijn die vooral gaan over het terug willen hebben van de controle. Je wilt het weer hebben zoals het voor de corona crisis was. Dit zijn begrijpelijke gedachten. Alleen ga eens na wat die gedachten met je doen. Ze roepen waarschijnlijk onmacht en frustratie op. Echter, dit zijn gedachten die niet realistisch zijn. Je kunt niets doen om de oude situatie weer terug te brengen. Als je daarop blijft focussen dan kost het je veel energie. Check eens bij jezelf of je dit herkent. Het helpt om eens een paar dagen voor jezelf je gedachten en bijbehorende gevoelens op te schrijven. Dan krijg je meer inzicht hoe dit bij jou speelt. En probeer bij dit soort gedachten je te realiseren dat als je het niet kunt veranderen, je het beter los kunt laten.

Richt je op datgene waar je wel invloed op hebt

We hebben invloed op onszelf. Natuurlijk vraagt dat wat van je. Tijd, focus en oefening. Je kunt echter met kleine stapjes beginnen. Al begin je met 5 minuten per dag. Dat geeft al effect. Ga eens na wat er in je omgaat. Het helpt om het voor jezelf op te schrijven. Is er ruimte om te voelen wat er valt te voelen zoals bijvoorbeeld je frustratie, je eenzaamheid, je verdriet, je machteloosheid? Mag en kan dat er zijn? Zonder direct in de oplossing te schieten, afleiding te zoeken of juist passief ervan te worden? Erbij stil staan, het er even laten zijn, terwijl je rustig door ademt. Dat is een vorm van lief zijn voor jezelf, zoals je dat ook voor een goede vriendin of kind kunt zijn. Op het moment dat jij aandacht kunt geven aan dat wat er zich bij jou van binnen afspeelt, komt er ook weer ruimte voor andere dingen. Je eigen behoeftes. Want achter iedere emotie zit een behoefte. Wat is de behoefte achter je verdriet? Achter je eenzaamheid? Zodra dit duidelijk is kan je er iets mee. Wellicht heb je iemand nodig die naar je kan luisteren, bijvoorbeeld een goede vriend(in) of familielid. Dan kan je weer op een gezonde manier nadenken over de situatie waar je inzit. Bedenken waar je wel invloed op hebt en initiatieven nemen die daarbij passen. Ook of juist op je werk. Wat zijn de mogelijkheden daar? Je zult vast niet de enige zijn. Praat eens met een collega hierover of met je leidinggevende. Wellicht ontstaan er mooie ideeën.

Compassie

Als je regelmatig stilstaat bij je gedachten, gevoelens en behoeftes, ontstaat er meer ontspanning en ruimte. Dan kun je er ook weer zijn voor anderen. Er is vooral nu behoefte aan de zachte kant in de samenleving, zoals empathie. Dat begint eerst bij jezelf. Op het moment dat je met compassie naar jezelf kunt kijken, kan je dat ook makkelijker naar de ander. Dan lukt het je in te leven in de situatie van de ander, te luisteren en mee te denken als dat nodig is.

Hulp nodig?

Mocht je hulp nodig hebben om meer ontspanning te vinden of heb je behoefte aan een luisterend oor, dan ben je van harte welkom. Stuur me een mail of vul het contactformulier in. Ik help je graag.

Blogberichten Femcompany

Ik ben Monique en ik help jou je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen zodat je vanuit zelfkennis en zelfvertrouwen de leiding kan nemen over je leven en werk