Wil jij weten hoe vrouwen elkaar meer kunnen ondersteunen in elkaars ontwikkeling? Hoe het komt dat we elkaar soms als concurrenten ervaren? En vooral hoe we onszelf in onze ontwikkeling belemmeren? Dit begint met bewustzijn over eigen oordelen, aannames en overtuigingen als het gaat over vrouw zijn. Durf jij dit voor jezelf te onderzoeken en ook te ontdekken wat het effect hiervan is op anderen?
Vaak dragen we onbewust nog oude overtuigingen en waarden met ons mee over hoe we ons als vrouwen dienen te gedragen. Niet zo gek als je bedenkt dat het nog maar vrij recent is dat vrouwen volledig meedoen aan de werkende maatschappij. Er bestaat nog steeds een generatie die is opgegroeid in de tijd dat vrouwen niet mochten werken zodra ze getrouwd waren. Dat heeft ook invloed op de generaties daarna en op de cultuur van maatschappij en organisaties.
Jouw eigen overtuigingen zijn daardoor beïnvloed. Omdat we nu in een moderne tijd leven waarin we dus volledig accepteren dat vrouwen werken naast een eventueel gezin, zijn we ons vaak niet eens bewust van deze overtuigingen. Toch hebben we bijna allemaal een (onbewuste) stem die die oude overtuigingen, verwachtingen en waarden nog bij zich draagt. Die wordt ook wel de ‘innerlijke patriarch’ genoemd. De innerlijke patriarch vertegenwoordigt een aspect van de psyche dat geassocieerd wordt met autoriteit, controle, rationaliteit en traditionele masculiene eigenschappen. Zoals Sidra Stone, klinisch psychologe, auteur en mede grondlegger van de methodiek Voice Dialogue aangeeft: ‘In feite is de innerlijke patriarch de onzichtbare kracht die vrouwen tegenhoudt’.
De innerlijke patriarch is een onzichtbare kracht die vrouwen kan tegenhouden
Herken jij bijvoorbeeld het gevoel van het ‘nooit goed kunnen doen’?
Deze stem geeft je bijvoorbeeld een schuldgevoel als je de zorg van je kinderen overdraagt aan anderen terwijl je aan het werk bent. Die eigenlijk vindt dat je thuis zou moeten blijven om voor je kinderen te zorgen. Maar áls je dat doet, heeft hij geen respect meer voor je omdat hij ervan overtuigd is dat moederen niet zo waardevol is als ander werk. Met andere woorden: je kan het nooit goed doen. Vaak ben je je er niet van bewust, maar ervaar je wel dat gevoel van het ‘nooit goed kunnen doen’ of in een spagaat zitten. In feite kijk je door deze ogen nogal neerbuigend op jezelf neer.
Overigens brengt de innerlijke patriarch ook kwaliteiten met zich mee. Bijvoorbeeld logica, discipline, doelgerichtheid en productiviteit.
Hoe komt het dat vrouwen zich soms als elkaars concurrenten gedragen?
Als we zo kritisch naar ons eigen vrouw-zijn kijken, doen we dat ook naar andere vrouwen. Als een vrouw bijvoorbeeld carrière maakt dan wordt niet zelden gedacht dat ze haar seks-appeal ervoor in de strijd heeft geworpen, óf het is een man-vrouw, soms zelfs een bitch…
Daarnaast speelt wellicht ook nog de darwinistische gedachte mee. Vrouwen hadden vroeger een man nodig om zich voort te kunnen planten, een andere vrouw was dan een concurrente in de strijd om die sterke man. Zaken en werk en succes kunnen in de huidige tijd symbool staan voor die man.
Hoe kunnen we dit doorbreken?
Op het moment dat we ons bewust zijn van onze eigen oordelen en waarden over vrouw-zijn, kunnen we er iets mee. Ten eerste kunnen we het delen met andere vrouwen en zo met elkaar verbonden raken. Zeker als we delen hoe we zelf denken over die overtuigingen en waarden en onderzoeken waar ze vandaan komen.
Daarnaast is het ook verbindend om te kijken naar de innerlijke stem van de matriarch. De innerlijke matriarch staat voor de traditionele feminiene waarden, zoals empathie, zorgzaamheid, creativiteit, communicatie en verbinding. Ze is trots op vrouwen, kan niet tegen ongelijkheid en brengt een positieve kracht met zich mee. Dus we onderzoeken waar de positieve kijk zit op vrouwen, wat zijn de typische kwaliteiten die we herkennen bijvoorbeeld. Vanuit de gedachte dat we elkaar kunnen versterken in plaats van beconcurreren. Dat we kunnen zijn wie we zijn ondanks alle verschillen. Verschillende kwaliteiten, vaardigheden en ambities. Het zou de weg openen naar empowerment van vrouwen op de werkvloer.
De innerlijke matriarch is een onzichtbare kracht die vrouwen vooruit kan helpen
Een kleine oefening
- Denk eens na wat voor overtuigingen je van je moeder hebt meegekregen over vrouwen én mannen? Hoe denkt zij over mannen? Wat betekent het voor haar om vrouw te zijn? Waar maakt ze zich zorgen over?
- Denk eens na wat voor overtuigingen je hebt meegekregen van je vader over vrouwen én mannen? Waar voelt hij zich verantwoordelijk voor? Wat betekent het voor hem om man te zijn?
- Welke neem jij persoonlijk mee? Welke werken versterkend en welke belemmerend?
Meer weten?
Wil je hierover meer weten of wil jij ook stappen zetten in de ontwikkeling van vrouwelijk leiderschap, eventueel samen met andere vrouwen? Ik help je graag met mijn kennis en ervaring op dit gebied. Ook persoonlijke coaching vrouwelijk leiderschap is mogelijk. Neem contact op via de mail of contactformulier. Ik reageer binnen 24 uur.
Of meld je hier aan voor de online training ´Vrouwelijk leiderschap – Ambitie’ waarin je met andere gelijkgestemde vrouwen een stap gaat zetten in het waarmaken van je ambities.
Geef een reactie