Vrouwelijk leiderschap is jezelf kennen en vanuit daar authentiek handelen

In de huidige tijd waar het steeds meer aankomt op relationele vaardigheden om verbinding te realiseren in plaats van uitsluiting, is het essentieel dat mensen en met name leidinggevenden zichzelf goed kennen. Bewustzijn van de eigen innerlijke wereld en het effect daarvan op de emoties, gedrag en welzijn zijn van groot belang. De zogenaamde vrouwelijke principes.
In de diverse rollen die ik heb vervuld en nog vervul in mijn werk speelt vrouwelijk leiderschap een rol. Dat heb ik jaren bekeken vanuit kwaliteiten, kennis en vaardigheden die nodig zijn om je rol effectief te kunnen vervullen. Gesprektechnieken, samenwerkingstechnieken, kennis over veranderprocessen, het voeren van een dialoog. Allemaal zaken die zeker belangrijk en nodig zijn om te leren. Het zijn echter instrumenten. Instrumenten die je kunt inzetten.

Degene die ze inzet bepaalt eigenlijk de effectiviteit ervan. Dat vraagt dus ook om goed te kijken naar de mens. Naar jezelf. Wat speelt er zich af in de binnenwereld aan emoties, fysieke gesteldheid etc.. Dankzij de opleidingen die ik heb gevolgd en door regelmatig in supervisie te gaan besteed ik daar zelf aandacht aan. Toch zijn er ook momenten geweest dat het niet meer liep. Dat ik weg ging van mijn binnenwereld, mezelf ontrouw was en daardoor ook minder effectief werd. Die momenten zijn eigenlijk bepalend geweest om persoonlijke groei door te maken en daarmee ook mijn eigen vrouwelijk leiderschap te ontwikkelen.

Vrouwelijk leiderschap gaat om het totaalplaatje.

Zoals Karin Jironet* beschrijft: ‘Het gaat erom hoe iemand succesvol kan omgaan met de spanning tussen verwachtingen van buitenaf en zijn of haar innerlijk leven. Want daar ligt de businesscase voor persoonlijke ontwikkeling’.

Het gaat om het tot stand brengen van een verbinding tussen het grotere geheel, de dynamiek in de wereld om ons heen en onze innerlijke wereld. Voor vrouwelijk leiderschap betekent dit je persoonlijke ervaringen in een veel ruimer verband te plaatsen en jezelf te zien als onderdeel van een groter geheel. Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan de wereld.*

De overwegend patriarchale opvatting van leiderschap, met de bijbehorende hierarchische structuren en beperkte visie op doelstellingen en resultaten, met slogans als ‘het is eenzaam aan de top’ is geleidelijk aan het verdwijnen. In plaats daarvan ontwikkelt zich een nieuw beeld van leiderschap. Het nieuwe leiderschap bevindt zich in het middelpunt van een netwerk, is gericht op verbinding in plaats van uitsluiting en streeft naar voordelen voor alle partijen. *

Leiderschapsontwikkeling wordt nu nog vaak ontwikkeld ten behoeve van de doelstellingen en resultaten van de organisaties. De persoonlijke ontwikkeling van leiders wordt hierop afgestemd. Dat is iets waar ik mezelf ook jaren mee bezig heb gehouden.
Dit geeft vaak een eenzijdige en instrumentele benadering met dito effect. Mensen laten wel sociaal wenselijk gedrag zien op de momenten dat dit echt moet, maar maken dit meestal niet ‘eigen’. Dit komt omdat er onvoldoende ruimte is voor individuele ontwikkeling. Vrouwelijk leiderschap is gericht op het individu en gaat dus over de individuele leider. Het levensverhaal, de worstelingen, angsten, behoeften en hoop van de individuele leider worden hierbij als centrale factoren gezien.
Pas als hier aandacht aan is gegeven ontstaat er ruimte om met elkaar te verbinden en te delen.
Natuurlijk worden wel elementen hiervan toegepast in management ontwikkeling. Denk aan persoonlijkheidstesten die worden besproken en gedeeld. Of storytelling, waarin mensen iets van hun levensverhaal moeten vertellen. Op zich goede instrumenten. Echter, als mensen, zowel de toehoorders als de presentatoren, hier nog onvoldoende op hebben gereflecteerd en geïntegreerd, dan kan dit heel ongemakkelijk voelen om te delen met collega’s.

Reflectie op jezelf vraagt moed, is hard werken en levert vrijheid op

Om de verbinding met het grotere geheel te kunnen maken, zul je dus eerst je innerlijke wereld moeten begrijpen en erkennen. Je hebt dus een stap dieper te gaan. Het is van belang te weten wat je gedachtes zijn en welk gevoel daarbij hoort. Ook andersom welke gevoelens je hebt en welke gedachten die oproepen. Het is nodig om daarop te reflecteren. Als je je er niet bewust van bent, dan word je geleid door je onbewuste. Je staat op de ‘automaat’. We willen bepaalde gevoelens niet voelen en daardoor vertonen we bepaald gedrag. Je neemt impulsieve beslissingen, komt vaak in conflict met anderen, gaat pleasen of bent juist aan het manipuleren en/of sterk aan het controleren. Dit leidt vaak tot een onbestemd gevoel van ontevredenheid. Dat komt weer voort uit het beeld wat je al dan niet onbewust hebt over ‘hoe je zou moeten zijn’. Die vertelt je wat je moet doen en laten, wat kan en niet kan en wat goed en fout is.
Aan jezelf werken, naar je binnenwereld gaan en gedrags- en reactiepatronen onder de loep nemen is hard werken en dat levert iets op. Je ervaart niet alleen zelf meer vrijheid doordat je bewuster bent geworden, anderen zullen zich ook bewuster en vrijer voelen. Er zal meer ruimte zijn voor openheid. Die vrijheid is te danken aan het eenvoudige feit dat er veel minder energie wordt verspild aan innerlijke conflicten en conflicten met anderen.

Zo spelen vrouwen en iedereen die hiermee aan de slag gaat, een belangrijke rol in de transformatie van het bedrijfsleven en de maatschappij. Organisaties veranderen dankzij de afzonderlijke mensen die er deel van uitmaken en dankzij de ontwikkeling die ze doormaken.

Wil je hierover meer weten of wil jij ook stappen zetten in de ontwikkeling van vrouwelijk leiderschap?

Ik help je graag met mijn kennis en ervaring op dit gebied. Neem contact op via de mail of contactformulier. Ik reageer binnen 24 uur.